powered by Agones.gr (Στοίχημα)

Δευτέρα 16 Ιουνίου 2008

Εμπειρία ζωής!


Αυτός ο τίτλος νομίζω πως περικλείει όλη την ουσία της 7ήμερης παραμονής μου στην Αυστρία και τις πόλεις Ίνσμπρουγκ, Ζάλτσμπουργκ και Βιέννης. Πέραν από το ποδόσφαιρο και την όλη διοργάνωση του Euro για την οποία έχουν αναφερθεί κατά κόρον απότι πληοφορήθηκα όλο αυτό χρονικό διάστημα, οι ομορφιές της κεντρικής Ευρώπης και η διαφόρα της ποιότητας ζωής με την χώρα μας είναι το σημαντικότερο σημείο στο οποίο θα σταθώ. Ίσως δεν μας συμφέρει να ξύνουμε πληγές. Για' αυτό και το προσπερνάμε διακριτικά...

Το Ζάλτσμπουργκ, λοιπόν, αποτελεί την πιο γραφική πόλη της Αυστρίας αλλά συνάμα και αρκετά ήσυχη. Απέχει μόλις 3 ώρες από την Βιέννη, αν επιλέξεις να μετακινηθείς με τα εξαιρετικά αυστριακά τρένα. Σας το συστείνω ανεπιφύλακτα καθώς το ταξίδι με το τρένο είναι απόλαυση! Η διεξαγωγή του Euro 2008 τάραξε τα ήρεμα νερά του ποταμού Σάλζαχ που διασχίζει το Ζάλτσμπουργκ, με τους Σουηδούς να έχουν μετατρέψει σε αποικία τους την πόλη κατά τις πρώτες ημέρες -υπολογίζονται σε πάνω από 30.000. Το πράσινο και το ποδήλατο κυριαρχεί στην πόλη, με τους ποδηλατόδρομους να φτάνουν τα 170χλμ. και να αποτελεί το κύριο μέσο μεταφοράς για τους κατοίκους. Πολιτισμός γαρ. Το κέντρο της πόλης, όπου δεσπόζει το επιβλητικό κάστρο HohenSalzburg και προσφέρει στους επισκέπτες τους μια εντυπωσιακή θέα. Όσο για τις τιμές σε καφέ, ποτό και φαγητό; Ελαφρώς τσιμπημένες αλλά κινούνται στα ίδια επίπεδα με τις δικές μας. Η ποιότητα των υπηρεσιών, η εξυπηρέτηση και το περιβάλλον είναι που κάνουν την διαφορά.


Στην δυτική Αυστρία, μόλις 2 ώρες από το Ζάλτσμπουργκ, ξεπροβάλει μια μικρότερη πόλη ονόματι Ίνσμπρουγκ. Με το που φτάσαμε, μείναμε αποσβολωμένοι από το μαγευτικό τοπίο των χιονισμένων Άλπεων και του μουντού συνεφιασμένου καιρού που τις περιβάλλει. Την Βιέννη δεν πρόλαβα να την επισκεφθώ όσο θα ήθελα. Κάποια άλλη φορά...

Η περιοδεία μας στην αριστοκρατική κεντρική Ευρώπη δεν τελειώνει εδώ. Τις επόμενες μέρες θα σας βομβαρδίσω με άφθονο φωτογραφικό υλικό (όπως τώρα!).


Σχετικά με την εθνική μας ομάδα, δεν έχω να προσθέσω κάτι στα ήδη λεχθέντα. Πάντως, είναι καλό που πιο υγιείς ομάδες όπως η Κροατία, η Σουηδία και η Πορτογαλία πρωταγωνιστούν και όχι η άρρωστη σε πολλά επίπεδα εθνική μας. Ελπίζω, κάποια στιγμή στο μέλλον να αποκτήσουμε και εμείς φιλάθλους που θα αγαπάνε τόσο πολύ την εθνική τους όπως οι Σουηδοί. Χλωμότατο.


Όπως θα έχετε παρατηρήσει, στοιχηματικά πιάσαμε πάτο με 5 στις 5 αποτυχημένες επιλογές. Η Ελβετία ήταν σκέτη απογοήτευση. Το ίδιο ισχύει για Γάλλους και Ιταλούς ενώ οι Ολλανδοί για τους οποίους τρέφω ανέκαθεν μια ιδιαίτερη συμπάθεια, με έχουν εκπλήξει με τις πολύ καλές εμφανίσεις τους. Για σήμερα φρονώ πως η ισοπαλία έχει τον πρώτο λόγο στο ουσιαστικά αδιάφορο ματς μεταξύ Πολωνίας και Κροατίας. Οι Κροάτες θα αγωνιστούν με πολλές αλλαγές, καθώς έχουν ήδη κατακτήσει την πρωτιά ενώ οι Πολωνοί διαθέτουν ρόστερ μικρών δυνατοτήτων. 15 ευρώ στο Χ του 3.70. Στο άλλο ματς, οι Γερμανοί πιστεύω πως θα πάρουν την νίκη και την πρόκριση κόντρα στους αδύναμους Αυστριακούς.

ΒΥΕ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: